IndyColts

Nelson a liga legjobbjai között

A Pro Football Focus készített egy kimutatást a 25 legjobb 25 év alatti játékosról, amiben Quenton Nelson is befért. Mi az, hogy befért, a második helyre rangsorolták.

Az Indianapolis Colts guard-ja hihetetlen, de még csak a harmadik szezonját fogja kezdeni, az eredeti tervek szerint, szeptemberben. Eddig két All-Pro első csapat tagságot és két Pro Bowl részvételt érdemelt ki, ami előtt le a kalappal. A PFF szerint csak egy játékos előzi meg a falembert a listán, méghozzá a friss Super Bowl győztes és MVP Patrick Mahomes, aki egyébként ha egy héttel idősebb, akkor nem fért volna fel a listára, ugyanis a kick-off idején 24 éves 11 hónapos és 24 napos lesz. Talán ezt a békát lenyeljük, de arra azért büszkék lehetünk, hogy kiket sikerült megelőznie Nelsonnak, a teljesség igénye nélkül: a harmadik helyen a Panthers futója Christian McCaffrey áll, a csoport rivális Houston Texans irányítója Deshaun Watson a hetedik, de a Baltimore Ravens zsenijét és a 2019-es szezon alapszakasz MVP-jét, Lamar Jacksont is maga mögé utasította, Ő a nyolcadik.

Quenton Nelson – Forrás: nfl.com

“Quenton Nelson egy egyértelmű választás volt 3 éve a drafton a Notre Dame egyetemről érkezve és az sem volt meglepetés, ahogy az újonc szezonjának nekiugrott és vált a liga egyik legjobb guard-jává. A rookie szezonját 79,4-es értékeléssel kezdte, a tavalyi és egyben második idényére ez 91,2-esre rúgott. E két szezon kombinált értéke 88,8, ami a legmagasabb a támadó falemberek között az elmúlt két évben. Elképesztő ritka ez a dominancia ilyen fiatal játékosnál.” – írta a PFF.

Nelsonnak nem idegen ez az elismerés, tavaly a Sporting News All-Pro Team, a Pro Football Writers All-AFC és All-NFL csapatba is bekerült, ami egyedülálló volt. A PFF a második legjobb támadó falemberének tartotta a 91,2-es értékelésével, míg a bal oldali guardok között az élen végzett. Futás blokkolásban a harmadik lett (90,1), passz blokkolásban pedig a tizennegyedik (82,8).

Az egyike volt a tavalyi 25 falembernek, aki kevesebb mint 20 alkalommal engedte, hogy a védők nyomást gyakoroljanak az irányítójára és nyolc társához hasonlóan nem engedett sack-et. Falemberként csak három büntetést dobtak rá, ami ismerve Nelson agresszív, dinamikus játékstílusát, nem semmi. Ebben a mutatóban is ott volt tavaly a legjobb 25 lineman között.

Sokan nem értették, hogy a Colts a 2018-as drafton már hatodikként a drafton elhozta Nelsont, de az idő, és leginkább Nelson, Chris Ballard-ot igazolták.

“Mindenki azt mondta, nem húzhatsz hatodiknak egy guardot. Rengeteg helyről megkaptam ezt. De ember, a legjobb játékost kell elvinnem. A legjobbat!” – mondta a GM áprilisban a draft előtti sajtótájékoztatón.” Quenton Nelson volt akkor a legjobb játékos a lehetőségek közül, de abban sem vagyok biztos, hogy az egész 2018-as osztályban ne Ő lett volna a legjobb… Szóval nem érdekelt milyen poszton játszik, a legjobb játékost viszem el. Azt hiszem tudtuk mi minden volt ebben a srácban.”

Quenton Nelson munkában – Forrás: colts.com

2018-ban a Colts támadófala elképesztő teljesítmény javulást produkált az azelőtti szezonhoz képest. A legkevesebb sack-et engedték abban az idényben, tavaly pedig a legtöbb yardot termelte a csapat futással 1994 óta. Nelson rookie szezonjában az Indianapolis a kilencedik legjobban futott csapat volt a ligában, 120,3 yarddal meccsenként. Emellett 11 mérkőzésen futottak legalább 150 egységet, de hat alkalommal 200 fölé is jutott a csapat. Tavaly a PFF szerint a második legjobb volt a Colts futásblokkolásban és tizedik futójátékban, de az sem elhanyagolható, hogy a harmadik legtöbbyardot hozták össze futásonként, 4,52 egészen pontosan.

Forrás: colts.com
Jankó Gergely

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük