IndyColts

In Jacoby we trust ?

OK.

Mostanra már mindenki úgy ahogy kezdi feldolgozni hogy  Andrew Luck a liga egyik legjelentősebb és legszórakoztatóbb játékosa soha többé nem fog Colts uniformisba bújni.

Mindenki elolvasta a milliárdnyi hozzászólást, twitter hőbörgést és talán lassan kezdi felfogni hogy mit is veszítettünk.
Mindenki kezdi átlátni hogy az előző Colts vezetésnek mekkora felelőssége van abban, hogy sikerült tönkretenni a Colts szurkolók következő évtizedét.
A mostani és az elkövetkezendő káosz egyenes következménye annak, hogy Luckot nem sikerült megvédeni 5 hosszú éven keresztül.

Persze nyilvánvaló, hogy Ballard és Reich mindent megtett annak érdekében hogy Luck épen maradjon, tehát őket nem terheli felelősség. Az igazság az hogy rendkívüli munkát végeztek. Nagyon kevés példa van arra az NFL történetében, hogy ilyen rövid idő alatt egy edzői stábnak részint a draftról, részint free agency-ről sikerült felállítani egy O-line-t amelyik jelen pillanatban a liga egyik legjobbja.

Ahelyett hogy tovább keseregnénk Luck elveszése miatt (melyet nyilván hosszú hónapokig meg fogunk még tenni) beszéljünk Brissettről és az előtte álló védelemről.

Jacoby nem egy harmad rangú irányító, de tudjuk hogy soha nem lesz Luck szintjén és ezt nem is várja tőle senki.
Nyilvánvalóan nem lehet a közelében sem Lucknak egy QB aki ilyen tweeteket ereszt meg.
(Ezekkel kapcsolatban egyébként komolyan elgondolkodtam, hogy emberünk csak trollkodik, vagy tényleg ennyire egyszerű figura, de ezt mindenkinek a saját belátására bízom.)

A Pro Football Focus szerint  Andrew Luck 2012-16 között  39.1%-ban volt nyomás alatt passz kísérletei során.
A legrosszabb a  2016-os év volt 44.3%-al.

Ez ugye nagyjából azt jelenti, hogy miden második esetben az életéért küzdött.
Aztán egyszer csak hirtelen lett előtte védelem és tavaly már csak  29.5%-ban volt nyomás alatt.

Nem meglepő ugye hogyha 10%-al kevesebb a nyomás rajta, akkor a quarterback munkája lényegesen könnyebbé válik.
Ennek eredménye volt Luck szenzációs tavalyi éve.

Mikor Luck távollétében 2017-ben  Brissett átvette a karmesteri pálcát, 40.1%-ban volt nyomás alatt. Ez megfelel annak a szintnek, amit az akkori Colts O-line tudott. Abban a szezonban 52-szer sackelték és a Colts vezette is a liga listáját a “sacks allowed” kategóriában.

Joggal feltételezhetjük, hogy a védelem Brissett előtt ugyanazt a szintet fogja hozni idén is mint tavaly, különösen ha figyelembe vesszük, hogy Howard Mudd szerződtetésével az O-Line még kifinomultabban dolgozik majd.

Mit jelent ez?

Azt jelenti hogy Brissett ugyanazt a luxust élvezheti, mint ami Luck rendelkezésére állt.

  • Kiváló védelemben lesz része.
  • Olyan playbook-ból játszik amelyikben egy csomó játékhívás van a gyors “hamar szabadulunk a labdától” játékra kihegyezve.
  • Lesz neki futó játéka is.
  • Volt egy komplett éve hogy megtanulja szisztémát.
  • Továbbra is egy olyan divízióban játszik, ahol Mariota üvegből van, a Texans-nál Watson előtt nincs Line, a Jags …. hát ők a Jags.
  • És nem utolsó sorban egy drasztikusan feljavult defense is neki dolgozik, Houston-al, Leonard-al, Autrey-vel, Sheard-el.

Chris Ballard állandóan azt szokta hangoztatni hogy egy jó csapat nem csak a quaterback-ből áll.
Amire én cinikusan azt szoktam mondani, hogy: “hát persze, én is ezt mondanám, ha egy olyan szupersztár QB-m lenne, mint Luck”.

Mi Colts szurkolók ahhoz voltunk szokva az elmúlt 15 évben hogy a csapatunk akkor esélyes, ha van egy rendkívüli irányító, aki mindig kihúz bennünket a szarból. Ezt szoktuk meg a Manning és Luck érában.

No most majd elválik, hogy megy-e másként is.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük