IndyColts

Megy-marad? Colts szabad ügynök listája 2020-ra

Még javában zajlik a 2019-es szezon rájátszása, és a valódi izgalmak most jönnek csak igazán, de érdemes lehet előretekinteni, hogy a saját házunk táján mire számíthatunk a szabad ügynök piacon. Azt tudjuk, hogy Chris Ballard nem szeret az FA-ről építkezni, de a saját játékosaiból az értékeseket érdemes megtartani. Március 18-án helyi idő szerint délután 4 órakor nyit a piac.

A Colts a 2020-as szezonnak is  úgy vághat neki, hogy a legtöbb hellyel rendelkezik a sapka alatt, ami alapvetően arra engedne következtetni, hogy akkor itt a lehetőség bevásárolni. Azonban Ballard filozófiája ennek ellent mond. Január 2-án a csapat szezonzáró sajtótájékoztatóján is azt nyilatkozta, hogy “a bajnoki címet nem lehet megvenni.” Ebből egyértelműen következtethetünk arra, hogy idén sem lesz aktív a piacon. Tavaly mindössze három játékos érkezett szabad ügynökként: Devin Funchess, Spencer Ware és Justin Houston. Funchess a szezonnyitón sérült meg a Los Angeles Chargers ellen, a kulcscsontja tört el, nem is lépett pályára a szezon hátralevő részében. Három elkapása volt mindössze, így igazából értékelhetetlen a szezonja. Ware pályára se lépett kék szerelésben, a csapatszűkítésnél vérzett el. Houston viszont egyértelműen bevált, 11 sack-el magasan vezeti ezt a statisztikai mutatót a csapatban, de a kiharcolt és a begyűjtött fumble-ök számával is az élen áll.

Forrás: AFP

Persze azon túl, hogy van lehetősége a gárdának igazolni, bizony a jelenlegi keret lejáró szerződésű játékosaival is foglalkoznia kell a vezetőségnek. Említsük is meg Őket:

Josh Andrews (Center): 61 támadó és 5 speciális egység play-ben vett részt a szezonban. A Pittsburgh elleni mérkőzésen Ryan Kelly helyére kellett beugrani a 9. héten, a játékok nagy részét itt húzta le, szám szerint 49-et. Ez volt a Coltsnál a 2. éve, eddig 9 összecsapáson vett részt.

Anthony Castonzo (Tackle): Castonzo az egész szezont a pályán töltötte idén és a posztján a legjobbak között értékelte a Pro Football Focus az NFL-ben, mind passz-, mind futás blokkolásban. Első alkalommal lehet ott idén karrierje során a Pro Bowl-on. Azt nyilatkozta, kell neki egy kis idő, hogy kitalálja, hogyan folytassa, egyáltalán folytassa-e a 31 éves tackle. Nem bánnánk, ha maradna a ligában és a csapatban is, értékes tagja a támadó falnak.

La’Raven Clark (Tackle/Guard): Az elmúlt szezonokban rendre használt falember, idén nem lépett pályára az alapszakaszban. Így sanszos, hogy Ballardék nem tartanak rá igényt a 2016-os harmadik körös választottra.

Eric Ebron (Tight End): Ebron jövője már tiszta, nem marad a csapatnál jelen állás szerint. A tavaly Detroitból érkezett TE remek szezont futott 2018-ban Andrew Luck-al, viszont idén Brisettel nem értették meg egymást megfelelően, több kulcs labdát is elejtett. A novemberi IR-t érő bokasérüléséig mindössze 3 TD-t szerzett és 375 yardot.

Devin Funchess (Wide Receiver): Róla már ejtettem szót, sérülése miatt nem tudtuk meg mire is képes a csapattal, de mivel WR hiányban szenved a Colts, lehet nem ártana, egy mindkét félnek előnyös szerződéssel, hosszabbítani vele, az elmúlt 5 évében mióta a ligában van 2265 yardot kapkodott el és 21 hatpontost gyűjtött.

Clayton Geathers (Safety): Geathers a védelem egyik kapitánya volt idén. Az ötödik évét nyomta most le a Colts-cal, megszerezte első interception-nét is. Sok kritikát kapott, de amíg nincs a helyére más, jobb opció, addig lehet érdemes lehet megtartani, persze csakis az Indy-nek megfelelő áron…

Forrás: AFP

Joe Haeg (Guard/Tackle): Az ötödik körből hozta el a draftról a Colts Haeg-et, aki több szerepben is érvényesülni tud, még TE-ként is alkalmazták már. Mivel tényleg egy kaméleonról beszélünk, a támadófalban több helyen is lehet alkalmazni, Quentin Nelsont is helyettesítette, rá is érdemes lehet némi pénzt szánni.

Dontrelle Inman (Wide Receiver): A szezont a Chargers-nél kezdte, de a negyedik hét után ki is vágták. Az Indy alapszakasz utolsó három mérkőzésére igazolta le, 49 yardot hozott össze. Közel se acélos, kérdés, hogy ha visszatérnek a sérültek, van-e értelme az Ő hosszabbításával foglalkozni.

Chester Rogers (Wide Receiver): Rogers nem az elkapók között szerepel acélosan, hanem a punt return-ben, ebben a statisztikai mutatóban ott van a liga legjobbjai között, majd 10 yardot átlagol visszahordásonként, de a karrier átlaga is 9,2 yard.

Jabaal Sheard (Defensive End): A szezon elejét egy térd sérülés miatt kihagyta. de így is összegyűjtött 13 mérkőzés alatt 5,5 sack-et. Egy teljes szezonnal megközelíthette volna Houston-t, kettejükkel egy elég erős pass rush-t hozott össze a Colts. Jelenleg harminc éves, benne lehet még 1-2 jó év.

Adam Vinatieri (Kicker): Ez volt a veterán rúgó 24. szezonja az NFL-ben, de talán a legrosszabb is. Nála csak a Dallas rúgója Bratt Maher próbálkozott rosszabb százalékkal mezőnygóloknál, illetve az extra pontok tekintetében is csak egy sorstársát előzi meg,  a New England-es utódját, Stephen Gostkowskit. Nagyon-nagy kérdés, hogy a szezont IR-n befejező legenda, mert ezt a szezont leszámítva a liga egyik legmegbízhatóbb rugójának számított, tervezi-e a folytatást ilyen mutatók mellett, és a csapat bizodalma továbbra is benne van-e.

Forrás: AFP

Jonathan Williams (Running Back): Williams-nek volt két jó meccse a Jacksonville és a Houston ellen, bár, hogy ez mennyire köszönhető a támadó falnak az egy másik kérdés, viszont, hogy ez elég-e arra, hogy még egy teljes szezont eltölthessen nálunk, azt majd Ballardék eldöntik. Ezt a két meccset leszámítva, tíz próbálkozásból 15 yardot hozott össze.

Rajtuk kívül van öt fiatal játékos, akinek indianapolisi jövőjével kapcsolatban dönthet Ballard. Az első három olyan játékos, akik 4 évnél kevesebb ideje vannak a ligában. Értük bármelyik klub kínálhat úgynevezett “offer sheet”-et, ami talán előszerződésnek fordítható leghelyesebben. Erre viszont, jelen helyzetben, a Colts reagálhat hét napig egy megegyező ajánlattal, hogy magánál tartsa a játékost. Ha ez nem valósul meg, akkor egy kompenzációs draft jogot kap érte, attól függően hányadik körben draftolták a játékost.

Briean Boddy-Calhoun (Cornerback): A 26 éves corner a szezon végére érkezett, a Jags és a Panthers ellen lépett pályára, ezalatt szedett össze 11 szerelést és egyszer levitte a floridai bajszos hőst Gardner Minshew-t is.

Trevon Coley (Defensive Tackle): Coley október óta játszik nálunk, a Ravens tartalék csapatából érkezett. A hét mérkőzésen összeszedett hat tackle nem biztos, hogy arra prognosztizálja, hogy szükség lesz rá a továbbiakban.

Marcus Johnson (Wide Receiver): A harmadéves elkapó novemberben került fel a gyakorló csapatból a sok sérülés miatt, hat mérkőzésen léphetett pályára kezdőként. Végül nyolc mérkőzésen 277 yardot kapkodott össze, 2TD-vel színesítve azt. A Tamba Bay ellen 105 yard jött össze neki, egy 50 yardos elkapott hat pontossal megfejelve.

Zárásképpen két játékos maradt, akinek lejáró szerződése van, ők abba a csoportba tartoznak, akik még friss játékosok, tehát kevesebb mind két éve játszanak az NFL-ben. Ha lejár a részükre előírt szerződtetési határidő, szabadon igazolható válnak.

Daurice Fountain (Wide Receiver): Idén az előszezonban begyűjtött boka sérülése miatt nem lépett pályára, kérdés, hogy kap-e még bizonyítási lehetőséget a másodéves WR. A tavalyi szezon nagy részét a gyakorló csapattal töltötte, az ötödik körben hoztuk el.

Rolan Milligan (Safety): Milligan már gyorsabban beépült a csapatban, 11 mérkőzésen lépett pályára, abból egyszer kezdőként. Tíz szereléssel zárt és egyszer még az irányítót is megütötte. Ez volt az első szezonja a harmadéves defensive back-nek, amikor pályára léphetett.

Forrás: Colts.com

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük